De Marskramer


De naam marskramer is een samentreksel van de oudnederlandse woorden merse (koopwaar) en kraemer (koopman).

De marskramer was een rondreizende verkoper van voornamelijk huishoudelijke artikelen, maar ook stoffen, boeken en eigenlijk alles wat men makkelijk mee kon nemen. Later kwamen daar zelfs stoffen enzovoort bij.

De eerlijke marskramer zorgde niet alleen voor eerlijke producten, maar als iemand iets speciaals nodig had, ging de marskramer net zo lang zoeken totdat hij dit artikel vond. De oneerlijke daarentegen nam geld aan voor goederen die niet geleverd werden en voor ondeugelijke producten. Bij dat laatste liet men vaak eerst een goed product zien en kocht de klant een product dat er ogenschijnlijk identiek uitzag, maar gewoon van slechte kwaliteit was.

Doordat veel marskramers niet eerlijk waren en de burgers een zondebok nodig hadden, werden alle marskramers gezien als 2de rangs burgers, in hetzelfde rijtje als de kwakzalver, maar als men ze nodig hadden wist men de marskramer alsnog te vinden.

De meestbekende marskramers waren deze die te voet gingen, met een grote mand achterop, maar later kwam de kramer die met een wagen, later een hondenwagen of bokkewagen en erna zelfs een ossewagen, steeds meer in zwang. Hier is ook de moderne marktkoopman uit geboren.